Проекти з енергоефективності в Україні
Енергоефективність
у громадах
Створення енергетичних
агенств в Україні
Пілотний проект "Енергоефективна забудова"

Управління енергоспоживанням: українські фахівці переймали німецький досвід підвищення енергоефективності
17.11.2016

Питання раціонального використання енергоресурсів та скорочення енергоспоживання  сьогодні особливо гостро постає на порядку денному держави. Понад 100 тисяч бюджетних установ в українських муніципалітетах необхідно термомодернізувати, що потребує чималих інвестицій.

З 14 по 17 листопада 2016 року представники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України на чолі з Сергієм Савчуком перебували з робочим візитом у Федеративній Республіці Німеччина. Мета поїздки – вивчення та залучення європейського досвіду впровадження енергосервісних контрактів задля підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери та представлення досягнень України в цьому напрямку.

Поїздка українських фахівців до Німеччини відбулася за підтримки проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» та у співпраці з проектами енергетичного кластеру, що за дорученням Уряду Німеччини виконуються Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. У зустрічі взяла активну участь заступник директора проекту «Енергоефективність у громадах» Іма Хренова-Шимкіна.

Зокрема, 15 листопада Голова Держенергоефективності взяв участь у міжнародній конференції з питань реалізації енергосервіс в бюджетній сфері в місті Еслінген. Він запевнив учасників заходу в тому, що Україна цінує нагоду співпрацювати з міжнародними партнерами у цій сфері, та закликав представників ЕСКО-компаній приділити більше уваги реалізації таких проектів в Україні.

«Наразі ми працюємо над імплементацією дієвих інструментів підвищення енергоефективності. Один із них – впровадження систем енергетичного менеджменту. Досвід Німеччини у цьому питанні нам безумовно стане в нагоді», – наголосив Голова Держенергоефективності.

16 листопада Сергій Савчук зустрівся з директором Департаменту енергоменеджементу міської адміністрації міста Нюрнберг (Німеччина) Євою Анлауфт та відвідав низку енергоефективних об’єктів у місті. Серед іншого, сторони обговорили питання впровадження систем енергоменеджменту, що є обов’язковою передумовою зменшення енергоспоживання в бюджетних установах.

«Управління споживанням енергії – це не тільки інструмент для зменшення енергоспоживання бюджетними установами, а й шлях до підвищення якості муніципальних послуг», – зауважила Єва Анлауфт.

Сергій Савчук зазначив, що «впровадження енергоменеджменту дозволить слідкувати за витратами енергетичних ресурсів та приймати рішення щодо їх ефективного використання. Це, у свою чергу, матиме позитивні наслідки: зниження енергоспоживання, зменшення видатків бюджету на оплату комунальних послуг та енергоносіїв і, загалом, покращення матеріально-технічної бази закладів бюджетної сфери».

На сьогодні Держенергоефективності вже ініціював та розробив проект розпорядження Уряду «Про затвердження Плану заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах», який передбачає створення фінансових та організаційних інструментів функціонування енергоменеджменту на  обласному, місцевому рівнях та в окремих бюджетних установах.

Джерело/фото: Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності, https://www.facebook.com/saeeUA/

Подробиці за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=249496413

Переглянути презентації: https://eeim.org.ua/uk/category/presentations/


Анонс подій

27.04.2017

ІІІ-й Форум енергоефективного партнерства ’17 «Енергетичний менеджмент: досвід кращих», Київ

27 квітня 2017 року в приміщенні Конгресно-виставкового центру «Парковий» у Києві відбудеться IIІ Форум енергоефективного партнерства ’17 «Енергетичний менеджмент: Досвід кращих». Організатор: Державне агентство з енергоефективності та…

Детальніше >>

13.04.2017

Тренінг «Енергетичний менеджмент та моніторинг у будівлях. Енергоефективна модернізація та експлуатація будівель», Харків

13 квітня 2017 року о 10:00 в Харкові відбудеться тренінг для фахівців відділів та управлінь Харківської міської ради «Енергетичний менеджмент та моніторинг у будівлях. Енергоефективна модернізація та…

Детальніше >>

12.04.2017

Індивідуальні консультації для фахівців Харківської обласної державної адміністрації, Харків

12 квітня 2017 року консультанти проекту Вікторія Погорєлова і Дмитро Марусич проведуть консультації з питань енергоефективності для фахівців Харківської обласної державної адміністрації. Консультування відбудеться в рамках візиту до Харкова за фінансової підтримки…

Детальніше >>
Всі події