Проекти з енергоефективності в Україні
Енергоефективність
у громадах
Створення енергетичних
агенств в Україні
Пілотний проект "Енергоефективна забудова"

Ефективний енергоменеджмент – запорука скорочення витрат і надання високоякісних енергетичних послуг
27.04.2017

27 квітня 2017 року в м.Києві відбувся III Форум енергоефективного партнерства ’17 під назвою «Енергетичний менеджмент: досвід кращих». У Форумі  взяли участь близько 600 осіб з усіх регіонів України, зокрема керівництво облдержадміністрацій та обласних рад, міські голови, енергоменеджери, представники ОСББ, профільних громадських організацій, міжнародні проекти, ЕСКО компанії та представники промислових підприємств. Захід підтримала також компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка реалізує в Україні низку проектів за дорученням Уряду Німеччини.

Під час вітальної промови Голова Держенергоефективності Сергій Савчук наголосив: «Пріоритет України на цей рік – запровадження енергетичного менеджменту у бюджетних установах, яких в Україні на сьогодні 78 тис. Усі вони понад міру використовують енергоресурси, на оплату яких витрачаються мільйони гривень бюджетних коштів. Реалізація заходів з енергоменеджменту (а це можливість управляти енергетичними потоками) дозволяє до 20% зменшити енергоспоживання без капітальних інвестицій». 26 квітня 2017 р. уряд затвердив відповідне розпорядження, де йдеться, зокрема, про впровадження посад фахівців-енергоменеджерів, які віднині котролюватимуть раціональне споживання енергії в бюджетних установах.

Торстен Веллерт, керівник підгрупи «Енергетика та екологія» Групи Європейської Комісії з підтримки України, відзначив, що енергоефективність для України стала справжнім національним пріоритетом. Водночас чимало залежить від зусиль місцевої влади. Він запевнив, що ЄС готовий підтримувати ініціативи України у цій сфері.

Допомогу Україні на шляху реформ уже впродовж багатьох років активно надає Німеччина. Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель наголосив: «Загалом Федеральний Уряд Німеччини надає Україні допомогу для реалізації проектів з енергоефективності, які фінансуються за рахунок кредитів, на загальну суму 223 млн євро, а 6 проектів на суму 30 млн євро здійснюються за рахунок грантів. За рахунок впровадження енергоменеджменту можна досягти суттєвої економії енергоресурсів».

Заступник директора проекту «Енергоефективність у громадах» Іма Хренова Шимкіна взяла  участь у 2-й панельній дискусії “Енергоменеджмент у бюджетній сфері: реалії енергоефективності без капіталовкладень”,  де виступила з доповіддю “Енергоменеджмент у містах: політика, візія, інструменти”:

«Енергоменеджмент допомагає формувати системну енергетичну політику. І це – найважливіше завдання на сьогодні, оскільки енергетичний менеджмент – це моніторинг, контроль та оптимізація постачання й використання енергії. Його метою є скорочення витрат на енергію, забезпечення достатнього постачання енергії і надання високоякісних енергетичних послуг, таких як освітлення та опалення. Серед значних переваг впровадження системи енергоменеджменту – заощадження бюджетних коштів, підвищення ефективності використання енергоресурсів і підтримка місцевої економіки». Проект «Енергоефективність у громадах» розробив базу даних для моніторингу показників енергоефективності громадських будівель «Бенчмаркінг», яку буде передано Держенергоефективності у травні поточного року.

Анонс подій

27.04.2017

ІІІ-й Форум енергоефективного партнерства ’17 «Енергетичний менеджмент: досвід кращих», Київ

27 квітня 2017 року в приміщенні Конгресно-виставкового центру «Парковий» у Києві відбудеться IIІ Форум енергоефективного партнерства ’17 «Енергетичний менеджмент: Досвід кращих». Організатор: Державне агентство з енергоефективності та…

Детальніше >>

26.04.2017

Семінар «Ефективне управління багатоквартирним будинком. Нові можливості для внутрішньо переміщених осіб», Харків

Захід відбудеться в Харкові 26 квітня 2017 року об 11:00, за підтримки проекту “Енергоефективність у громадах”, що за дорученням Уряду Німеччини впроваджується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit…

Детальніше >>

25.04.2017

Тренінг “Регіональна програма розбудови енергоменеджменту в містах Харківської області”, Харків

Тренінг відбудеться 25-28 квітня 2017 року в м. Харків за адресою: готель «KALYNA», вул. Нестерова, 2. Організатор: Громадська організація «Школа енергоефективності» за підтримки Уряду Німеччини в рамках…

Детальніше >>
Всі події